Nieuwbouw20
Image default
Business / Marketing and Advertising

Met de vaste hengel op witvis vissen

In de hengelsport zijn veel verschillende hengels ontwikkeld voor het vangen van verschillende specifieke vissoorten. Van lichte spinhengels voor baarsjes, tot zware boothengels voor bijvoorbeeld markreel en haai. Echter de meest traditionele hengel springt bij het betreden van een hengelsport winkel nog het meest in het oog. De vaste hengel! De soms meer dan 10 meter lange hengels staan opgesteld in grote rekken. Maar waarom is dit nodig en welke soorten heb je hier binnen? Dit artikel geeft daar inzicht in.

 

Waarom zo lange vaste hengel?

Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden. Je kunt namelijk verder uit de kant vissen. De volgende vraag die we vervolgens gesteld krijgen, is dat je met een werphengel natuurlijk altijd ver uit de kant kan vissen, dan heb je toch niet zo’n lange hengel nodig? Voor wie echter vaker op langere afstand met een dobber vist weet dat de wind en stroming veel effect hebben op de vislijn, en daarmee ook op de dobber. Het is hierbij erg lastig om scherp te blijven vissen en de haak goed te zetten. Hierdoor zou je eigenlijk steeds moeten wisselen van tuig en lood, waardoor altijd extra spullen mee moeten in de viskoffer. Dit komt onder andere door de grote lus in de lijn of dat de dobber wordt verplaatst of ondergetrokken. Door de lange hengel kan je met een korte opslag dit voorkomen. Kijken naar de wedstrijdvissers, dan is de opslag tussen hengeltop en dobber vaak niet meer dan 1 meter. Hierdoor kan je direct bij het aanslaan druk op de haakpunt zetten en hiermee de grootste kans hebben op de haak te zetten. 

 

Wat voor soorten vaste hengels zijn er?

Er zijn in hoofdzaak 3 soorten vaste hengels. Dit zijn;

  • Telescopische hengel

  • Oversteekhengel

  • Insteekhengel

Alle 3 soorten vaste hengels bestaand uit verschillende delen. Bij de telescopische hengel schuiven de delen in elkaar vanuit de binnenkant van de hengel. Als je de hengel wilt gebruiken schuif je de delen direct uit, waardoor de hengel klaar is. De bij de andere hengels, worden de losse delen uit de hengel gehaald en één voor één in elkaar gestoken. Bij de insteekhengel steek je vanaf de top de hengel delen steeds in het volgende dikkere deel. Bij de oversteekhengel schuif je deze over het volgende deel. Afhankelijk hoe lang je de hengel wilt vissen laat je delen weg, of zet je delen aan tot de gewenste lengte.

https://www.sportvisgigant.nl/